Завантажити /ПРОГРАМА «РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ НА ПЕРІОД 2024 – 2027 РОКІВ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ БАШТЕЧКІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ»
Завантажити /Додаток. ЗАХОДИ ПРОГРАМИ „РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ НА ПЕРІОД 2024 – 2027 РОКІВ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ Баштечківської ТГ“
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Баштечківсської сільської ради
07.03.2024 рішення №31-8/VIII
ПРОГРАМА «РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ НА ПЕРІОД 2024 – 2027 РОКІВ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ БАШТЕЧКІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ»
ПАСПОРТ
програми «Реформування системи шкільного харчування на період 2024 – 2027 років в закладах загальної середньої освіти Баштечківської територіальної громади»
(далі – Програма)
1. | Ініціатор розробки програми
|
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Баштечківської сільської ради |
2. | Підстава для розробки програми | Закони України: „Про освіту“, „Про повну загальну середню освіту“, „Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів“, „Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин“,постанови Кабінету Міністрів України: від 02.02.2011 № 116 „Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладання податком на додану вартість“, від 24.03.2021 № 305 „Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку“, розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 № 990-р „Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023—2024 роках“
|
3. | Мета Програми | Забезпечення різноманітного, збалансованого, якісного та безпечного харчування в закладах освіти.
Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти, які дозволять використовувати новітні технологічні процеси, покращувати показники енергоефективності та дотримуватися вимог системи НАССР з метою запобігання надходженню небезпечної продукції до споживача.
|
4. | Розробник Програми | Відділ освіти, культури, молоді та спорту Баштечківської сільської ради
|
5. | Відповідальний виконавець Програми | Відділ освіти, культури, молоді та спорту Баштечківської сільської ради
|
6. | Учасники (виконавці) Програми | Відділ освіти, культури, молоді та спорту Баштечківської сільської ради, заклади загальної середньої освіти |
7. | Термін реалізації Програми | 2024 – 2027 роки |
8. | Етапи виконання Програми | І етап –2024-2025 роки,
ІІ етап –2026-2027 роки |
9. | Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми ( грн.. )
|
Визначається, виходячи із фінансової спроможності бюджету на підставі обґрунтованих розрахунків, поданих виконавцями Програми 2024 рік – 1млн 640 тис
2025 рік –1млн 72 тис 2026 рік – 2027 рік – |
усього, у тому числі: | ||
9.1 | Кошти бюджету Баштечківської ТГ | |
9.2 | Кошти державного бюджету | |
9.3 | Кошти інших джерел |
2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
Реформа шкільного харчування набула нового стратегічного розвитку в умовах війни та повоєнного відновлення України. Наразі розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 990-р схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затверджено операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках, метою якої є забезпечення різноманітного, збалансованого і якісного харчування в закладах освіти.
Необхідність підготовки Програми викликана потребою у розв’язанні невирішених проблем в організації харчування в закладах загальної середньої освіти Путивльської міської ради (далі – заклади освіти). Так, актуальними проблемами залишаються створення неналежних умов організації якісного, безпечного, збалансованого харчування в закладах освіти, а також відсутність у більшості дітей звичок здорового харчування. Основними причинами зазначених проблем, що потребують вирішення протягом 2024 –2027 років, є:
недостатнє фінансування закладів освіти, яке не надає можливість забезпечувати виконання норм харчування в закладах освіти;
підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції та зниження платоспроможності батьків, через що все менше учнів відвідують шкільні їдальні;
застарілість обладнання та харчоблоків, що не дозволяє використовувати сучасні технології приготування страв і забезпечувати дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) (далі – система НАССР), відповідно є потреба у відновленні, комплексній модернізації та ремонтних роботах;
нестача сестер медичних з дієтичного харчування для організації харчування учнів (вихованців) у закладах освіти;
відмова дітей від шкільного харчування через сформовані неправильні харчові звички.
З огляду на зазначені проблеми і виклики реформа системи шкільного харчування набуває ще більшої актуальності в контексті відновлення України, соціального захисту вразливих верств населення, зокрема категорій осіб, які мають право на безоплатне харчування, а також підтримки психологічного стану дітей через набуття навичок здорового харчування, що особливо важливо в критичних умовах.
Програма містить стратегічні та операційні цілі розвитку реформи системи шкільного харчування закладів освіти на період до 2027 року, зокрема за такими ключовими напрямами:
організація якісного та безпечного харчування: закупівля та фінансування;
комплексний підхід до модернізації харчоблоків, дотримання вимог системи НАССР;
упровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.
3. Визначення мети Програми
Однією із цілей Програми є відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти, які дозволять використовувати новітні технологічні процеси, підвищувати показники енергоефективності, дотримуватися гігієнічних вимог та застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах забезпечення учнів різноманітним, збалансованим, корисним, якісним та безпечним харчуванням відповідно до технологічної моделі організації харчування: «базова кухня» – харчоблок повинен бути оснащений зонами для отримання та зберігання сировини, первинної обробки сировини, зони теплової обробки та основного приготування, зони видачі готових страв, миття столового посуду та кухонного інвентарю, а також усім необхідним обладнанням та інвентарем відповідно до вимог санітарного законодавства, про безпечність.
Програма передбачає забезпечення різноманітного, збалансованого, якісного та безпечного харчування в закладах освіти, що сприятиме соціальному захисту вразливих груп населення. У закладах освіти одноразовим безкоштовним харчуванням планується забезпечити всіх дітей пільгових категорій (діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); діти з малозабезпечених сімей; діти із сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, учасників бойових дій; внутрішньо переміщені особи; зі статусом дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів). Середня вартість харчування 1 дитини в день планується не нижче 35 гривень у 2024 році з поступовим збільшенням середньої вартості харчування щороку.
Досягненням стратегічної мети є:
зниження захворюваності серед дітей віком до 18 років;
рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;
зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти.
З метою підвищення кваліфікації керівників та педагогічних працівників закладів освіти щодо формування в учнів здорових харчових звичок на базі комунального закладу Черкаський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, закладів професійної (професійно-технічної) освіти заплановано участь працівників закладів освіти у заходах на базі комунального закладу Черкаський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, закладів професійної (професійно-технічної) освіти: лекціях, семінарах, майстер-класах, тренінгах, конференціях, вебінарах, «круглих столах», проходження курсу «Уроки здорового харчування» для керівників та педагогічних працівників закладів освіти, які, зі свого боку, проводитимуть просвітницьку роботу з учнями та їх батьками щодо формування в них навичок культури здорового харчування.
Програма передбачає набуття працівниками шкільних їдалень закладів освіти компетентностей, необхідних для формування навичок здорового харчування у здобувачів освіти.
Успішне виконання передбачених Програмою завдань можливе при тісній взаємодії сім’ї, закладів освіти, органів місцевого самоврядування, підприємств середнього і малого бізнесу.
4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми
Виконання Програми здійснюється за такими напрямами:
оновлення технологічного обладнання, матеріально-технічної бази харчоблоків шкільних їдалень закладів освіти відповідно до сучасних вимог та з урахуванням чинного законодавства;
навчання працівників, пов’язаних із забезпеченням шкільного харчування з питань гігієни персоналу, гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів, у тому числі з питань системи НАССР і програм-передумов;
здійснення капітальних ремонтів їдалень та харчоблоків закладів загальної середньої освіти;
організація харчування за технологічною моделлю «базова» кухня;
забезпечення впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках (НАССР);
запровадження нового шкільного харчування, нових рецептур, що пройшли державну санітарно-епідеміологічну експертизу щодо можливості використання при харчуванні дітей у закладах загальної середньої освіти;
підвищення кваліфікації кухарів за оновленими програмами;
навчання працівників закладів освіти, залучених до підвищення кваліфікації вчителів (здоров’язбережувальна галузь), керівників закладів освіти з питань організації харчування та формування навичок здорового харчування в закладах освіти;
забезпечення виконання норм харчування учнів відповідно до вимог чинного законодавства;
підвищення рівня обізнаності працівників закладів освіти щодо формування тендерної документації, у тому числі належне формування вимог до продуктів у частині інформації про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, оформлення договорів із зазначенням процедури контролю постачальників та їх відповідальності за порушення умов договору;
передбачення фінансування на проведення лабораторних досліджень у разі виникнення спірних питань із постачальником харчових продуктів;
охоплення різними формами харчування всіх учнів закладів загальної середньої освіти, збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням;
дотримання санітарно-гігієнічних вимог відповідно до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом
Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 листопада 2020 р. за № 1111/35394;
проведення в закладах освіти просвітницької роботи з учнями та батьками щодо формування культури здорового харчування.
Упровадження Програми передбачає тісну співпрацю працівників закладів освіти, батьків, відділу освіти, культури, молоді та спорту Баштечківської сільської ради, Уманським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Для реалізації Програми необхідною умовою організації якісного та безпечного харчування є:
- закупівля та фінансування;
- відновлення та модернізація харчоблоків:
- комплексний підхід.
- дотримання вимог системи НАССР;
- розвиток кадрового потенціалу;
- упровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.
Реалізація Програми, відповідно до переліку напрямів діяльності, завдань та заходів Програми дасть змогу:
- забезпечити учнів різноманітним, збалансованим, якісним харчуванням;
- збільшити кількість учнів, які харчуються в закладах освіти;
- відновити та модернізувати харчоблоки закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів;
- забезпечити системність та регулярність підвищення кваліфікації працівників, відповідальних за організацію харчування дітей та безпечність харчових продуктів.
Фінансове забезпечення Програми буде здійснюватися за рахунок коштів бюджету Баштечківської сільської ради у межах видатків на галузь освіти на відповідний бюджетний період, а також за рахунок інших, не заборонених чинним законодавством, джерел фінансування.
Ресурсне забезпечення Програми
Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми | Етапи виконання програми | Усього витрат на виконання Програми
(тис.грн) |
||||
І | ІІ | |||||
2024 рік | 2025 рік | 2026 рік | 2027 рік
|
|||
Обсяг ресурсів, усього, у тому числі: | 1640 | 1720 | ||||
місцевий бюджет |
Програма реалізується у два етапи: І – 2024-2025 роки, ІІ – 2026-2027 роки, строки виконання – 2024-2027 роки.
5. Перелік завдань Програми та результативні показники
Основними завданнями Програми є:
- збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням;
- збільшення вартості харчування в день на одну дитину;
- забезпечення виконання норм харчування;
- модернізація харчоблоків;
- дотримання вимог законодавства про харчові продукти;
- упровадження дієвої системи НАССР;
- підвищення рівня знань працівників, пов’язаних із забезпеченням шкільного харчування з питань гігієни персоналу, гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів, у тому числі з питань системи НАССР і програм-передумов;
- забезпечення закладів освіти професійними медичними працівниками та працівниками харчоблоків;
- упровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.
- Напрями діяльності та заходи Програми
Напрями діяльності та заходи Програми наведені у додатку до Програми.
- Координація та контроль за ходом виконання Програми
Координація і контроль за виконанням Програми здійснюється відділом освіти, культури, молоді та спорту Баштечківської сільської ради.
Учасники Програми інформують щороку до 1 лютого відділ освіти культури, молоді та спорту Баштечківської сільської ради про виконання завдань та заходів Програми за звітний період.
Відділ освіти культури, молоді та спорту Баштечківської сільської ради щороку до 1 березня подає до Баштечківської сільської ради звіт про виконання завдань та заходів Програми за звітний період.