13 серпня сільський голова Сергій Мельник разом із заступником сільського голови Оксаною Голобородько взяли участь у регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування».
Нові стандарти та меню, сучасні технологічні процеси, роль громад та керівників закладів освіти в успішній реалізації реформи шкільного харчування, ефективний контроль і безпека. Про це та багато іншого йшлося під час форуму «Реформа системи шкільного харчування», який відбувся за участі Першої леді Олени Зеленської та Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. У події взяли участь представники органів державної влади Київської, Житомирської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Київ.
«Ми запланували та вже розпочали проведення п’яти регіональних форумів для освітян та управлінців, головна мета яких – донести єдине бачення реформи шкільного харчування, її основні складові, розподіл завдань та обов’язків. Такі регіональні форуми необхідні, щоб представники місцевої влади та освітяни могли не лише дізнатись всі деталі щодо нових норм і практик, але й продовжити відкритий діалог з ініціаторами реформи та поширювати ідеї здорового і корисного харчування у своїх громадах», – розповіла Олена Зеленська.
«Наша мета – створити безпечне та здорове освітнє середовище, яке сприятиме кращій реалізації інтелектуального, фізичного, соціального та емоційного розвитку учнів, а також матиме позитивний вплив на стан громадського здоров’я, економіки та демографії в цілому в Україні. За рахунок освітньої субвенції в 1809 школах, в яких навчається понад мільйон учнів, вже створено належні умови для організації якісного харчування: повністю або частково оновлено застаріле технологічне обладнання, проведено ремонти харчоблоків, встановлено вентиляційні системи, відремонтовано електромережі, підвищено якість питної води. Такі потужні результати стали можливими завдяки командній роботі, яка здійснюються за ініціативою та під патронатом Першої леді України Олени Зеленської. Проте це не завершальний крок, адже МОН і надалі працюватиме над впровадженням реформи безпечного й здорового шкільного харчування», – зазначив Сергій Шкарлет.
Міністр розповів, що пріоритетами для МОН у процесі реформи залишаються такі заходи:
- модернізація харчоблоків;
- організація інформаційно-роз’яснювальної роботи з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок;
- підвищення фахової спроможності всіх причетних до організації шкільного харчування – освітян, управлінців і кухарів.
Під час форуму також йшлося про складові реформи, оновлення нормативної бази, безпечність та якість, ресурсне забезпечення, культуру здорового харчування, строки реалізації реформи та очікуваний результат. Важливим аспектом реформи є моніторинг її впровадження, яким опікується, зокрема, Держспоживслужба. Завдяки моніторингу вдалося не лише виявити слабкі місця в матеріально-технічному забезпеченні шкільного харчування, але й напрацювати цінний досвід розв’язання актуальних проблем. Співпраця з органами місцевого самоврядування та безпосередньо із засновниками закладів є ключовим показником до успішних результатів реформи.
З-поміж інших тем форуму:
- нові норми – тлумачення, етапність переходу, «гнучкий період»;
- нове меню – підхід до складання, технологічні карти, система погодження, рекомендоване меню;
- кухар як носій нових знань і основний реалізатор реформи;
- успішні кейси інших країн та імплементація їх в Україні;
- безпека приготування та НАССР;
- проведення публічних закупівель у сфері організації харчування та добросовісна конкуренція;
- проєктний підхід переоснащення закладів – капітальний ремонт, будівництво з нуля.